viernes, 15 de abril de 2016

4.La tencnologia des de 1915 fins als nostres dies.

La tecnologia en el siglo XX avanzó de manera notable: cayeron algunas teorías que fueron reemplazadas por otras nuevas, se desarrollaron nuevos prosedimientos, se inventaron nuevos objetos, etc.

Aquí podemos observar que durant el paso de los años la tecnologia ha ido avanzando debido a que estas, puedes ajustarse a las necesitadades de las personas. 


                                                            AVIONES

           
                 1915                                                                            Actualidad

                                             
                    

                                                     BARCOS


                  1915                                                           Actualidad
 


                                           


                                        LA TELEVISIÓN


               1915                                                            Actualidad


                                               

miércoles, 13 de abril de 2016

10. Conclusions.

La tecnologia ens aporta més facilitat a les nostres vides i les farà més senzilles. Des del meu punt de vista, això que està passant, es una tercera revolució industrial. La revolució tecnològica.




Aquí un vídeo bastant interessant sobre l' historia de la tecnologia en la actualitat. 

9.Tecnologies sostenibles.

Tenir instal·lades noves tecnologies pot reduir notablement el consum. Aquí et presentem un seguit d’opcions disponibles al mercat amb exemples, fotos, preus (aproximats), etc. Aquesta part del web està en constant actualització. Si vols fer alguna aportació contacta amb nosaltres.
La gran varietat de productes existents al mercat, fa difícil saber molts cops si un producte és respectuós envers el medi ambient. Per solucionar aquest problema, existeixen el que és coneix com etiquetes ecològiques o ecoetiquetes, que identifiquen aquells productes o serveis que compleixen uns criteris respectuosos amb el medi, tant en el procés de fabricació, ús, comercialització o finalització de la seva vida útil.
Aquí un parell d' exemples. 
Etiqueta ecològica va ser aprovada per la Unió Europea i certifica que en aquell producte s’han tingut en compte aspectes ambientals, tant en la fabricació com per la utilització d’aquest.
L’Àngel Blau és la marca alemanya concebuda per distingir els productes amb baixa incidència sobre el medi ambient durant el seu cicle de vida.
Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental és una marca creada pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya per garantir el respecte al medi ambient de determinats productes.


Punt Verd és un sistema d’etiquetatge europeu que obliga a tots els envasadors a estar adherits a un sistema de recollida selectiva d’envasos, per tal de recuperar-los i valoritzar-los.


Tipus de material Aquesta etiqueta permet identificar el tipus de material amb el que està fet l’envàs, per tal de millorar la seva recollida i reciclatge.


Devolució i retorn: Símbol identificatiu dels envasos que es posen al mercat a través d’un sistema devolució retorn.


Etiqueta energètica és la marca que certifica l’eficiència d’un aparell, els aparells categoria A són els més eficients i els menys eficients els de la G. Apareixen altres dades segons el tipus d’aparells, com per exemple el soroll que genera, el consum d’aigua...


CCPAE certificat de producte ecològic tant d’origen animal com vegetal. L’agricultura ecològica està regulada a la Unió Europea. A Catalunya que dóna aquest certificat és el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica.

8.Impacte ambiental de la tecnologia.

El Impacto Ambiental
   Piensa en la contaminación que generan solo los vehículos con motor de combustion: coches, camiones, autobuses, motos, aviones, etc. ¿Es igual la contaminación que producen en una gran ciudad que en una pequeña?
   Lógicamente NO, pero no solo por la mayor cantidad de vehículos que hay en las grandes ciudades, sino también por la necesidad y frecuencia de su uso en estos espacios.
   Es por esto que el impacto ambiental de la tecnología depende de los siguientes factores:
   - El porcentaje de la población que tiene acceso a la tecnología.
   - El uso de la tecnología a nivel de consumo.
   - La calidad medioambiental de la tecnología utilizada.
   Los 3 puntos se pueden resumir en una sencilla fórmula, donde la "f" de la fórmula indica "en función de":
    Impacto Ambiental = f (población, uso, tecnología)
   Es decir que el impacto ambiental depende de la población, del uso de la tecnología y del tipo de tecnología.
   La evaluación de impacto ambiental (EIA) es el análisis de las consecuencias que producirán si se lleva a cabo una acción. La finalidad de la EIA es identificar, predecir e interpretar los impactos que esa actividad producirá si es realizada.
   Debemos de pensar que la contaminación que existe en el planeta no solo es debida a la acción humana. Los agentes contaminantes pueden ser naturales (por ejemplo las partículas procedentes de los volcanes) o contaminantes producto de la actividad humana, como por ejemplo las partículas procedentes de las fábricas o de los motores de combustión.
   Otro problema es la gran cantidad de extracción de recursos naturales que necesita el hombre para satisfacer sus necesidades. Esto provoca  otros 3 graves problemas:
   - Contaminación y residuos.
   - Agotamiento de lo recursos energéticos debido a la utilización masiva y creciente de fuentes primarias y no renovables como el petróleo.
   - Desaparición de hábitats y de especies, tanto animal como vegetal.

7.Efectes socials de la tecnologia.

La influència de les innovacions tecnològiques en la societat i la cultura és un tema clàssic en el pensament modern i contemporani. És indubtable que alguns aspectes de la nostra vida quotidiana s'han vist transformats profundament per la difusió i ús d'algunes tecnologies o artefactes tècnics. En alguns casos, però, s'atribueix a certes tecnologies la capacitat, més subtil i més remarcable, de canviar la nostra forma de pensar o d'entendre el món, de transformar l'estructura o el funcionament d'algunes institucions, de modificar les relacions de producció o, fins i tot, de generar autèntiques revolucions socials en les quals resulta afectada tota l'estructura de la societat: des dels vincles econòmics fins a les relacions de poder. Durant el segle XX la temàtica general de la relació entre el canvi social i la tecnologia ha adquirit un protagonisme sense precedents en la història, fonamentalment entre sociòlegs, economistes, filòsofs i historiadors. La tendència a destacar el paper exercit per la tecnologia en les transformacions socials i els nombrosos estudis sobre els efectes i conseqüències socials d'innovacions tecnològiques específiques, culminen en la tesi del determinisme tecnològic: la idea que la tecnologia és, senzillament, el motor de la història.
El determinisme tecnològic sosté que la tecnologia, en les seves diverses formes, és, ha estat i serà la base sobre la qual s'erigeix qualsevol tipus de societat. Són nombrosos els autors que, des de disciplines molt diferents, han defensat i defensen encara aquesta tesi. A més, la idea sembla haver arrelat profundament en l’imaginari contemporani i és fàcil detectar-ne la presència implícita o explícita en la major part de discursos o opinions sobre la societat actual o sobre la nostra cultura tecnològica. És útil distingir entre dues idees o tesis que sovint apareixen superposades en els discursos i enfocaments deterministes tecnològics. D'una banda, la idea de l'autonomia de la tecnologia i, de l'altra, la del determinisme tecnològic en sentit estricte.

6.L' impacte de la tecnologia.

Las personas, tanto las que están estudiando como las que ya han finalizado su etapa de aprendizaje, tenemos la obligación de conocer cada vez más sobre el funcionamiento de las nuevas tecnologías. ¿Por qué?, realmente si queremos competir en un futuro en un mercado laboral como en el que nos encontramos hoy en día es fundamental estar actualizado.
Tenemos, es más, necesitamos, desarrollar nuevas capacidades para poder "competir" en el mercado laboral, ademas de aprender a manejar diferentes equipos tecnológicos ya que estos forman parte de nuestra vida cotidiana.

Las nuevas tecnologías, relacionadas con nuestro entorno, están agilizando, optimizando y perfeccionando algunas actividades que realizamos en nuestro día a día. La comunicación en la actualidad es algo que ha avanzado mucho, una comunicación que es mucho más rápida que antes, un ejemplo de comunicación actual, en concreto a través de Internet, en el caso de transmitir mensajes, imágenes, vídeos y todo tipo de documentos desde diferentes partes del mundo durante las 24 horas del día es algo que ha desplazado un poco el envío de documentos por medio del servicio postal convencional.
Los nuevos "aparatos" electrónicos, de los que estamos constantemente rodeados, nos permiten realizar tareas que se hacían de forma manual, eso sí, de una forma más ágil y eficaz.

La tecnología juega un papel muy importante en el mundo desde el momento en que se crea un "algo" innovador que todos queremos tener cuanto antes. Todos queremos estar a la moda y presumir de tener lo último del mercado.

Un ejemplo de esta competitividad por tener lo mejor del mercado son los teléfonos móviles, algo que no solo es en sí el propio teléfono, sino también todos los accesorios que mejoran, ya sea en rendimiento o en la estética, nuestro móvil. En este caso además de requerir una actualización de conocimiento para comprender todas y cada una de las funciones que nuestro nuevo teléfono contiene, es necesario tener un bolsillo bastante amplio para hacer frente a los gastos que tener una tecnología de estas características.En términos generales la tecnología ha aportado grandes beneficios a la humanidad. Su papel principal es crear una mejora de herramientas y accesorios adaptados a los usuarios para facilitar y ahorrar esfuerzo y, sobre todo, tiempo en nuestra vida cotidiana.Hoy en día la tecnología ha tenido un impacto que ha afectado positiva y negativamente en nuestra sociedad, pero es algo indispensable para todos.

5.Invents trascendentals en la resolució de problemes de la humanitat.

1. Una polea, es una máquina simple, un dispositivo mecánico de tracción, que sirve para transmitir una fuerza. Se trata de una rueda, roldana o disco, generalmente maciza y rallada en su borde, que con el concurso de una cuerda o cable que se hace pasar por el canal ("garganta"), se usa como elemento de transmisión para cambiar la dirección del movimiento en máquinas y mecanismos. Además, formando conjuntos —aparejos o polipastos— sirve para reducir la magnitud de la fuerza necesaria para mover un peso.
2. El jabón es un producto que sirve para la higiene personal y para lavar determinados objetos. Se puede encontrar en pastilla, en polvo, en crema o en líquido.
3. Llave es un instrumento que se usa para abrir y cerrar las cerraduras incorporadas a objetos que se pretende proteger de accesos no deseados.
4. La Tijera, denominada frecuentemente en su plural tijeras,1 es una herramienta manual que sirve para cortar. Está formada por dos cuchillas de acero que giran sobre un eje común respecto al cual se sitúan los filos de corte a un lado y el mango en el lado opuesto. El mango suele tener agujeros para introducir los dedos o un muelle para facilitar la apertura.
5. La Escuela es el nombre genérico de cualquier centro docente, centro de enseñanza, centro educativo, colegio , institución educativa o "centro de participación; es decir, de toda institución que imparta educación o enseñanza , aunque suele designar más específicamente a los de la enseñanza primaria.

lunes, 11 de abril de 2016

3.La segona revolució industrial.

Després de l'èxit de la màquina de vapor durant la revolució industrial, l'energia elèctrica i el petroli va desembocar en una segona revolució industrial que s'inicia a principis dels anys 1900. El naixement de nous sectors productius com les indústries de l'Automòbil, l'aeronàutica, petroquímica, maquinària i la mateixa producció elèctrica van crear molts llocs de treball i un canvi encara més radical en l'economia mundial. En aquesta època, es milloren moltes indústries mecanitzant-les de manera parcial. Es van crear nombroses empreses que van potenciar encara més el capitalisme.

2.La Revolució Industrial y la industrialització.

A Anglaterra, va començar a partir del segle XVII, com també gradualment (però sobretot a partir de la primera meitat del segle XIX) anys després als Països Catalans,un seguit de canvis socials i econòmics com també un factible canvi polític que va fer desaparèixer progressivament el sistema feudal, substituint-lo per un nou model en diferents àmbits, amb el capitalisme com a predominant. En els temps anteriors a aquest, hi havia una visió de subsistència en la producció, però durant aquests anys va aparèixer la burgesia, fent-se propietaris de mines, fàbriques i/o tallers per a un objectiu comú; produir per vendre.
Hi va ser el carbó el recurs principal. Tot i que no va ser el mateix cas per als Països Catalans, ja que el carbó era car, perquè el més barat venia d'Astúries i el transport era la despesa principal, però tot i així a les zones de costa catalanes on hi havia fàbriques sí que utilitzaven el carbó. Altres maneres per a fer funcionar les màquines de les fàbriques va ser el fenomen de les colònies, que eren sovint fàbriques més o menys grans que s'ubicaven en zones d'interior del país utilitzant les aigües dels rius per fer funcionar la turbina, que feia, finalment, funcionar les màquines. Aquestes colònies s'ubicaven a la vora de rius com el Ter, el Llobregat i el Cardener. La nova classe dominant, la burgesia, donava suport a l'ús de la ciència en la pràctica. Això va fer que les invencions de molts científics els comportés ràpidament la fama i la fortuna per la rapidesa a posar-les en pràctica. Com també artesans i mestres podien entendre les seves empreses com tallers o fàbriques per guanyar diners, que foren ràpidament capitalistes.

1.Evolució dels objectes tècnics.

La tecnologia i la ciència han anat lligades al pas dels anys i també hi ha hagut una gran evolució. Avui en dia, és difícil intentar separar el coneixement tecnològic del científic.

Des de les societats prehistòriques, la humanitat ha evolucionant i encara ho està fent intentant dominar el medi on viu amb la creació d'eines i estris que han estat punts clau entre la diferenciació entre l'animal i l'ésser humà. Des del paleolític inferior, aquestes societats antigues ja havien creat diverses eines i objectes fets amb pedra, fusta i més materials que es podien trobar fàcilment. Aquestes eines, les utilitzaven per a caçar, esquarterar animals, cosir pells, etc. Un dels primers objectes utilitzats amb un grau més de sofisticació va ser l'arc, que amb tan sols una mica de força podia deixar anar la corda o fil per alliberar la fletxa disparada. Altres avenços van ser la utilització de pals aplicant-los el principi de la palanca per moure pedres com la col·locació de dòlmens i menhirs.
Al mateix temps, apareixen les classes socials dominadores de la resta, com els reis, els exèrcits i els representats religiosos, que van propiciar el naixement de civilitzacions com la mesopotàmica, egípcia, grega, etc.

 La roda es va inventar pels voltants del 4000 aC, i des de llavors ha estat una de les tecnologies més útils. Aquesta roda s'exposa en el Museu Nacional d'Iran a Teheran.

viernes, 18 de marzo de 2016

L'energia mareomotriu.

 L'energia mareomotriu es defineix com aquella energia sostenible que aprofita el moviment que es produeix en l'aigua deguda al vent i les forces gravitacionals que exerceixen el Sol i la Lluna i que provoca les marees. El funcionament de la mareomotriu o energia de les marees és molt bàsic, ja que l'energia s'obté mitjançant l'acoblament d'una turbina que genera electricitat provinent d'aquest moviment natural. Per aprofitar aquesta energia renovable el que es fa és que es construeixen embassaments prop de les costes per permetre l' emmagatzematge de l'aigua quan puja la marea, per quan la marea baixi, alliberar al mar fent-la passar per una turbina que produeix electricitat amb aquest moviment del aigua.

L' energia tèrmica

 L'energia solar tèrmica es defineix com aquella energia que té la matèria a causa de la seva temperatura. L'energia tèrmica està molt present en la nostra vida diària i té nombroses aplicacions. El sol la produeix de manera natural , una altra manera d'obtenir-la de forma artificial és mitjançant electricitat, gas , carbó , petroli , bio - dièsel i pràcticament qualsevol combustible ( tots generen calor ) , encara que no és eficient generar energia tèrmica amb aquests combustibles. Les seves aplicacions es poden classificar en domèstiques i industrials. El màxim aprofitament de l'energia tèrmica s'obté quan s'emmagatzema en dipòsits d'aigua. L'aigua s'escalfa amb l'energia tèrmica i després aquest aigua es pot utilitzar per a infinitat d'aplicacions.

Avantatges i inconvinients de l'energia mareomotriu.

  • Avantatges i desavantatges de l'energia mareomotriu.

    L'energia mareomotriu és aquella que aprofita el moviment de l'aigua generat per les marees. Té tots els avantatges de les energies sostenibles i pocs inconvenients que poden ser superats amb una adequada planificació. L'energia mareomotriu és una de les energies sostenibles i verdes que té un major potencial d'ús en el futur, ja que actualment gairebé no s'aprofita . Segons els estudis realitzats per experts l'energia mareomotriu pot ser una de les que tingui un percentatge anual de creixement més elevat d'entre totes les renovables en la pròxima dècada. Els principals avantatges de l'energia mareomotriu són que es tracta d'una energia neta, verda , renovable , silenciosa i que tot just està sent utilitzada. La generació d'energia provinent de les ones no produeix gasos d' efecte hivernacle. Es poden obtenir grans quantitats d'energia d'una manera molt eficient i il·limitada ja que les marees , en els llocs on es produeixen, solen ser molt regulars , de manera que l'obtenció d'aquest tipus d'energia és molt més fàcil que altres renovables. 

     

L'energia sostenible

L'energia sostenible

L'energia sostenible es pot definir com aquella energia capaç de satisfer les necessitats presents sense fer mal els recursos i capacitats de les futures generacions.
Està composta per energies renovables i alternatives, a més de l'energia de fusió.
  • Energia Solar Fotovoltaica; és la energia que aprofita l'energia del Sol per produir electricitat.
  • Energia Solar Tèrmica; és l'energia que aprofita l'energia del Sol per generar calor amb una eficiència major.
  • Energia Termosolar; també aprofita el Sol coma font d'energia per produir calor amb major eficiència.
  • Energia eòlica; és la que aprofita el vent per generar electricitat.
  • Energies marines o oceàniques.
    • Energia olamotriu: és l'energia que aprofita el moviment de les ones.
    • Energia maremotèrmica aprofita la diferencia de temperatures entre el fons i la superfície dels oceans. 
    • Energia mareomotriu és la que es beneficia de les marees.
    • Energia de corrents marines: és l'energia obtinguda de les corrents marines.
    • Energia blava és aquella en la qual s'obté energia a partir de la diferencia de concentració de sal en l'aigua de mar i en l'aigua de riu. 
  • Energia geotérmica: energia que aprofita la calor de l'interior de la Terra per generar calor i/o electricitat. 
  • Bioenergia: energia que s'obté aprofitant la matèria orgànica per generar electricitat i/o calor. 
  • Energia Hidroelèctrica: aquella que aprofita l'energia cinètica i potencial de corrents d'aigua (salts,rius,etc.)
  • Energia de fusió: és l'energia que s'allibera en la fusió de nuclis atòmics. 

viernes, 11 de marzo de 2016

Energies alternatives

-Obtenció d'energies alternatives en l'actualitat.


  • Els combustibles fòssils es poden utilitzar en forma sòlida (carbó), líquida (petroli) o gasosa (gas natural). Són acumulacions de restes d'éssers vius que van viure fa milions d'anys i es van fossilitzar formant carbó o hidrocarburs. En el cas del carbó es tracta de boscos de zones pantanoses, i en el cas del petroli i el gas natural de grans masses de plàncton marí acumulades en el fons del mar.
  • El nucli atòmic d'elements pesants, com l'urani, pot ser desintegrat (fissió nuclear) i alliberar energia radiant i cinètica. Les centrals termonuclears aprofiten aquesta energia nuclear per produir electricitat mitjançant turbines de vapor d'aigua. La calor s'obté en trencar els àtoms de minerals radioactius en reaccions en cadena exotèrmiques que es produeixen en l'interior d'un reactor nuclear.
  • El nucli atòmic d'elements pesants, com l'urani, pot ser desintegrat (fissió nuclear) i alliberar energia radiant i cinètica. Les centrals termonuclears aprofiten aquesta energia nuclear per produir electricitat mitjançant turbines de vapor d'aigua. La calor s'obté en trencar els àtoms de minerals radioactius en reaccions en cadena exotèrmiques que es produeixen en l'interior d'un reactor nuclear.

 -Distingir entre energies alternatives de les que no ho són.


No renovables

  • Els combustibles fòssils es poden utilitzar en forma sòlida (carbó), líquida (petroli) o gasosa (gas natural). Són acumulacions de restes d'éssers vius que van viure fa milions d'anys i es van fossilitzar formant carbó o hidrocarburs. En el cas del carbó es tracta de boscos de zones pantanoses, i en el cas del petroli i el gas natural de grans masses de plàncton marí acumulades en el fons del mar.
  • El nucli atòmic d'elements pesants, com l'urani, pot ser desintegrat (fissió nuclear) i alliberar energia radiant i cinètica. Les centrals termonuclears aprofiten aquesta energia nuclear per produir electricitat mitjançant turbines de vapor d'aigua. La calor s'obté en trencar els àtoms de minerals radioactius en reaccions en cadena exotèrmiques que es produeixen en l'interior d'un reactor nuclear.

Renovables

  • Energia Hidràulica: L'energia potencial acumulada als salts d'aigua pot ser transformada en energia elèctrica. Les centrals hidroelèctriques aprofiten l'energia potencial de l'aigua dels rius per posar en funcionament unes turbines que mouen un generador elèctric. Aquesta energia es considera renovable perquè no consumeix l'aigua sinó que només n'aprofita el seu moviment. 
  • Prop del 2% d'energia que arriba del Sol a la Terra es transforma en energia cinètica de l'aire en moviment, és a dir vent, a l'atmosfera. Un 35% d'aquesta energia, dissipada, es troba a la capa atmosfèrica situada a un quilòmetre del terra. L'energia eòlica és l'energia obtinguda mitjançant la utilització d'aquesta energia mecànica, generada pels corrents d'aire que es desplaça a causa de les diferències locals de pressió.
    El vent s'ha fet servir des d'antic per moure les aspes dels molins, i actualment s'utilitza a més per a moure aerogeneradors, que no són més que molins que mouen una turbina d'eix horitzontal, connectada a un generador que produeix energia elèctrica.
  • El Sol té una potència de l'ordre de 4·1026 Watts. La seva energia arriba a la Terra de manera molt difosa, sent una font de vida i origen de la majoria de les altres formes d'energia a la Terra. La radiació solar té un valor de potència que varia amb l'altitud, el clima, la latitud i segons les condicions atmosfèriques i el moment del dia i de les estacions. Es pot recollir directa, difosa (pels núvols, per l'aire) o reflectida pel sòl. Hom la recull amb panells solars o amb col·lectors solars per a transformar-la en energia tèrmica (energia solar tèrmica) o en energia elèctrica (energia solar termoelèctrica i energia solar fotovoltaica, l'obtinguda amb panells fotovoltaics). En les centrals tèrmiques solars s'utilitza l'energia tèrmica dels col·lectors solars per generar electricitat.

miércoles, 9 de marzo de 2016

Energies renovables

-Quines són les energies alternatives?

Es denomina energia alternativa a les fonts d'energia exposades com a alternativa a les clàssiques. Per a alguns experts, les energies alternatives és el mateix que energia sostenible. Altres el consideren com a font d'energia alternativa a la crema de combustibles fòssils. 
L'arribada de la tercera revolució industrial fa que la demanda augmenti i es formen uns límits a l'hora d'emitir gasos.
Hi ha quatre tipus d'energies:
  1. Renovables o sostenibles.
  2. Hidroelèctriques.
  3. Nuclear de Fusió.
  4. De Fusió.